Αρχική σελίδα » Εκδηλώσεις » China, Greece and the EU » «Η Ελλάδα δε θα βγει από την ευρωζώνη», λέει ο Κινέζος Πρέσβης στην Αθήνα

«Η Ελλάδα δε θα βγει από την ευρωζώνη», λέει ο Κινέζος Πρέσβης στην Αθήνα

Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα «δε θα βγει από την ευρωζώνη» εξέφρασε την Παρασκευή (20 Ιανουαρίου) ο Πρέσβης της Κίνας στην Αθήνα, σε συνέδριο που διοργανώθηκε από την Ελληνική Πανεπιστημιακή Ένωση Ευρωπαϊκών Σπουδών (ΕΠΕΕΣ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο κινέζος διπλωμάτης στην Αθήνα, Du Qiwen, μίλησε για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, τη συμβολή της Κίνας στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, καθώς και για την προοπτική των ελληνοκινεζικών σχέσεων, εκφράζοντας χαρακτηριστικά φιλελληνικά συναισθήματα.

ΕΕ, Κίνα και Ελλάδα «εταίροι για την ευημερία»

Αρχικά, ο Du Qiwen, που έχει αναλάβει πρόσφατα τα καθήκοντά του στην Αθήνα, τόνισε ότι η κυρίαρχη τάση στην εποχή μας είναι η «παγκοσμιοποίηση, η οποία επιταχύνεται από την ταχύτατη ανάπτυξη στην επιστήμη και την τεχνολογία και αλλάζει το παγκόσμιο τοπίο […] Είναι κάτι που θα αλλάξει τον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και επικοινωνούμε μεταξύ μας».

Συνέχισε λέγοντας ότι η Ευρώπη ήταν από τους πρώτους που ενίσχυσαν αυτή την τάση, επωφελήθηκε από αυτή και θα «συνεχίσει να πρωταγωνιστεί σε πολλούς τομείς».

Επεσήμανε επίσης ότι η Κίνα στηρίζει την ευρωπαϊκή προσπάθεια επίλυσης της κρίσης χρέους αυξάνοντας τη συνεισφορά της στο ΔΝΤ, αγοράζοντας ομόλογα χωρών της ευρωζώνης και επενδύοντας στην Ευρώπη. Τόνισε επίσης ότι τους πρώτους 11 μήνες του 2011 «το διμερές εμπόριο [ΕΕ-Κίνας] έφθασε στα 517δις $ με τις ευρωπαϊκές εξαγωγές στην Κίνα να αυξάνονται κατά 26.8%».

«Κίνα, Ελλάδα και ΕΕ ως εταίροι για την ευημερία, μαζί θα τα καταφέρουν καλύτερα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι είναι προς το συμφέρον της Κίνας μια ισχυρότερη Ευρώπη και «εργάζεται σκληρά για καλύτερες σχέσεις με αυτή».

Δύσπιστος απέναντι στους Οίκους Αξιολόγησης

Ο Κινέζος Πρέσβης επεσήμανε ότι προκειμένου να αντιληφθούμε την παγκοσμιοποίηση και να δούμε καλύτερα τον συνεχώς εξελισσόμενο κόσμο, θα πρέπει να «σκεφτούμε μακροπρόθεσμα, αντί να ακολουθούμε τις προβλέψεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης».

Ερωτηθείς από την EurActiv.gr για την πρόσφατη μαζική υποβάθμιση 8 μελών της ευρωζώνης από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, που χαρακτηρίστηκε «ασυνεπής» από τον Επίτροπο Olli Rehn ενώ ασκήθηκε και δριμεία κριτική από τον κινεζικό Τύπο, ο Πρέσβης είπε:

«Τις περισσότερες φορές η κινεζική οικονομία βρίσκεται στο έλεος των οίκων αξιολόγησης […] οι αποφάσεις που λαμβάνουν δεν έχουν πάντα το αίσθημα ευθύνης για την παγκόσμια οικονομία».

«Η οικονομική κρίση μάς βοήθησε να δούμε και να καταλάβουμε τις ανάγκες βελτίωσης της παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης, είναι κάτι που συμφωνούμε ΕΕ, Κίνα και Ελλάδα», είπε.

Επεσήμανε ότι η Κίνα προσφάτως θέσπισε τον δικό της οίκο αξιολόγησης «Dagong». ο οποίος είχε προβλέψει την αμερικανική υποβάθμιση 2 μήνες πριν: «Ο οίκος μας τις περισσότερες φορές είναι καλός στις προβλέψεις του, τουλάχιστον είναι πιο υπεύθυνος».

 «Η Ελλάδα θεωρείται ένας από τους καλύτερους φίλους μας στην Ευρώπη»

Αφού μίλησε για την ελληνική συμβολή για την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου το 2008 και την αλληλεγγύη μεταξύ των δύο κρατών, τόνισε ότι το αίσθημα φιλίας με την Ελλάδα «είναι βαθιά ριζωμένο στην κινεζική κοινωνία […] βαθιά μέσα του κάθε Κινέζος φοιτητής είναι ένας δυνητικός φιλέλληνας» και συνέχισε λέγοντας ότι «η Ελλάδα θεωρείται ένας από τους καλύτερους φίλους μας στην Ευρώπη».

Στο μεταξύ, στις 19 Φεβρουαρίου σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, Κίνα και Ελλάδα υπέγραψαν κοινό πρόγραμμα συνεργασίας ιδιωτικού τομέα και ερευνητικών κέντρων για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Προγραμματίστηκε επίσης επίσημη επίσκεψη της Άννας Διαμαντοπούλου στο Πεκίνο ώστε να υπογραφεί συμφωνία συνεργασίας των ελληνοκινεζικών ΑΕΙ καθώς και των σχολείων.

Στη συνέχεια, ο Πρέσβης υπογράμμισε ότι η Κίνα «νιώθει τον πόνο του ελληνικού λαού» και τον στηρίζει πολιτικά, οικονομικά.

Πολιτικά, η Κίνα συνεχίζει να εκφράζει «την αμέριστη στήριξή της για την Ελλάδα και την ΕΕ στις προσπάθειές τους να επιλύσουν την κρίση χρέους, σε διμερές και πολυμερές επίπεδο», είπε.

Σε οικονομικό επίπεδο δήλωσε ότι το Πεκίνο αύξησε την εισφορά του στο ΔΝΤ προκειμένου να υπάρξουν επαρκείς πόροι ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα του αγόρασε ελληνικά ομόλογα ύστερα από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης. «Η Κινεζική Τράπεζα Επενδύσεων θέσπισε ένα ειδικό ταμείο, με αρχικό ποσό 5δις $, ώστε να παράσχει χρηματοδοτικές υπηρεσίες στην ελληνική ναυτιλία, μεταξύ άλλων», δήλωσε.

Αποκατάσταση της φήμης του λιμανιού του Πειραιά

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για την ελληνοκινεζική συνεργασία στον τουρισμό με την «Air China τον περασμένο Μάιο να ανοίγει εκ νέου τις απευθείας πτήσεις προς την Αθήνα». Επεσήμανε επίσης χαρακτηριστικά ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα στην Κίνα «Βρες το ταίρι σου», του οποίου το βραβείο είναι ένα ταξίδι του μέλιτος στην Σαντορίνη.

Αναφορικά με τις κινεζικές επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά ο Πρέσβης είπε ότι η COSCO σε συνεργασία με τον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά ΑΕ (ΣΕΜΠΟ) αύξησαν τον αριθμό της TEU (ισοδύναμη μονάδα είκοσι-ποδιών)* στο 1.18εκ το 2011 από τα 680.000 το 2010 ενώ στόχος είναι «η αύξηση στα 3.7εκ TEU ετησίως μέχρι το 2015.

«Η COSCO δηλώνει ευχαριστημένη που κατάφερε να συνεισφέρει στην αποκατάσταση της φήμης του Πειραιά ως αξιόπιστος διαμετακομιστικός κόμβος στη Μεσόγειο», τόνισε.

Ενίσχυση των ελλήνων αγροτών και παραγωγών

Έμφαση έδωσε επίσης στις ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα και υπογράμμισε ότι δέσμευση της κινεζικής κυβέρνησης είναι ο διπλασιασμός του διμερούς ελληνοκινεζικού εμπορίου στα 8 δις $ μέσα σε 5 χρόνια από το 201. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι τους «πρώτους 10 μήνες του 2011, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 83.5%.

Αυτή η αύξηση περιλαμβάνει:

429.000 λίτρα ελληνικού κρασιού με την αξία του να ανεβαίνει κατά 290.3% ετησίως
1305 τόνους ελληνικού λαδιού, που αυξήθηκε κατά 12% σε ένταση και 36.7% σε αξία σε σχέση με το προηγούμενο έτος
Στον κόσμο υπάρχει η αίσθηση ότι «σε ό, τι αγοράζει η Κίνα οι τιμές αυξάνονται ενώ σε ό, τι πουλά οι τιμές μειώνονται […] ελπίζω στην περίπτωση του ελληνικού κρασιού, λαδιού και μαρμάρων να ισχύσει, γιατί θέλουμε οι Έλληνες αγρότες και παραγωγοί να έχουν περισσότερα οικονομικά οφέλη», σημείωσε.

Πηγή: Euractiv