Αρχική σελίδα » Γνώμες » Διάλογος για μια Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση » Ηττήθηκαν οι δογματισμοί

Ηττήθηκαν οι δογματισμοί

Ηττήθηκαν οι δογματισμοί

Άρθρο του Πάνου Καζάκου στα ΝΕΑ,(08/09/12)

 

Οι ανακοινώσεις Ντράγκι έδειξαν για άλλη μια φορά ότι το θεσμικό σύστημα και η πολιτική στην ΕΕ εξελίσσονται κάθε φορά που αντιμετωπίζουν κρίσεις. Οι ανακοινώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) συμπληρώνουν σειρά άλλων πρόσφατων πρωτοβουλιών όπως π.χ. της αναπτυξιακής δέσμης του Ιουλίου 2012 και των μέτρων που συνοψίζουμε κάτω από τον όρο «τραπεζική ένωση - κοινή εγγύηση» καταθέσεων ώστε να ανακοπεί η φυγή τους από τις τράπεζες του Νότου, συγκεντρωτική εποπτεία των τραπεζών κ.ά. Υπηρετούν αλληλένδετους στόχους.

Συνοπτικά, και παραβλέποντας τις τεχνικές λεπτομέρειες, κεντρικό στοιχείο των ανακοινώσεων Μ. Ντράγκι είναι ότι η ΕΚΤ θα αγοράζει ομόλογα μέχρι τριετούς διάρκειας (δηλαδή βραχυπρόθεσμους τίτλους) από τη λεγόμενη δευτερογενή αγορά. Αλλά η παρέμβαση θα συνοδεύεται από αυστηρούς όρους οικονομικής πολιτικής και θα διακόπτεται αν δεν εφαρμόζονται τα σχετικά προγράμματα μακροοικονομικής προσαρμογής. Ουσιαστικά, καθιερώνεται μια συντονισμένη παρέμβαση της ΕΚΤ και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EMΣ), με άλλα λόγια γίνεται σύζευξη της νομισματικής πολιτικής με τη δημοσιονομική πειθαρχία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ενδιαφέρον έχει η αιτιολόγηση των αποφάσεων της ΕΚΤ: θεωρήθηκαν αναγκαίες για να σταματήσει ο φαύλος κύκλος που προκαλούσαν οι ίδιες οι χρηματοπιστωτικές αγορές. Αυτές, αδικαιολόγητα κατά τον Ντράγκι, αμφισβητούσαν τη βιωσιμότητα του ευρώ, με βάση αυτήν την αμφισβήτηση απαιτούσαν υψηλά επιτόκια που με τη σειρά τους υπονόμευαν το ευρώ! Ουσιαστικά οι δηλώσεις αυτές αποτελούσαν ευθεία κριτική στον ανορθολογισμό των εν λόγω αγορών. Σημειώστε ότι η ΕΚΤ δεν θα εξαρτά τις αποφάσεις της από τις αξιολογήσεις των διαφόρων οίκων αξιολόγησης χωρών.

Η νέα πολιτική θα ελέγχεται αυστηρά. Υπενθυμίζω ότι όλα θα περνούν από τον ΕΜΣ που είναι ένας διακυβερνητικός θεσμός. Η ΕΚΤ θα παρεμβαίνει αφού μια χώρα ζητήσει τη συνδρομή του ΕΜΣ και συμφωνήσει μαζί του ένα πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής. Αυτή είναι και η ουσιώδης διαφορά σε σχέση με προηγούμενες παρεμβάσεις της. Στο ΔΣ του ΕΜΣ αντιπροσωπεύονται οι υπουργοί οικονομικών των κρατών-μελών και βασικές αποφάσεις λαμβάνονται με ομοφωνία. Επομένως κάθε κράτος-μέλος μπορεί εκεί να τραβήξει φρένο τουλάχιστον ως προς μέγεθος των πόρων που θα μπορεί ο ΕΜΣ να συγκεντρώνει. Ομως, την απόφαση για διακοπή της στήριξης αν δεν εφαρμόζεται το πρόγραμμα προσαρμογής θα λαμβάνει η ΕΚΤ και όχι οι πολιτικοί!

Οι αποφάσεις συνιστούν έναν θρίαμβο της πρακτικής πολιτικής έναντι δογματικών εμμονών. Αυτές μπορεί να έχουν κάποια οικονομική λογική, πολιτική αιτιολόγηση (αν ανοίξει πώς κλείνει το κουτί της Πανδώρας που λέγεται «νομισματική» χρηματοδότηση της δημόσιας οικονομίας;) και ένα προτεσταντικό ηθικό υπόβαθρο, αλλά παραβλέπουν τα πραγματικά προβλήματα και δεν προσφέρουν λύσεις. Από την άλλη μεριά και η πρακτική πολιτική έχει τα δικά της ελαττώματα που δεν πρέπει να υποτιμούμε.

Αν πάντως οι αποφάσεις αυτές καταφέρουν να βελτιώσουν το γενικό οικονομικό κλίμα στην Ευρώπη, τότε και η Ελλάδα θα έχει ένα έμμεσο όφελος. Προς το παρόν δεν την αφορούν άμεσα γιατί η χώρα ανεβαίνει τον δικό της Γολγοθά με το Μνημόνιο ΙΙ και τη δανειακή σύμβαση του Φεβρουαρίου 2012. Αν όμως τελικά πετύχει τους στόχους, τότε θα επιστρέψει στις αγορές και θα μπορεί να επωφεληθεί από τις νέες διαδικασίες στήριξης. Αν.

Ο Πάνος Καζάκος είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Πηγή: Τα Νέα