Αρχική σελίδα » Γνώμες » Ελληνική Εξωτερική και Ευρωπαϊκή Πολιτική » Η δύναμη της ομογένειας

Η δύναμη της ομογένειας

Η δύναμη της ομογένειας

Αρθρο Του Ναπολέοντα Μαραβέγια στο ΕΘΝΟΣ,19 νοεμβρίου 2012


Μια ολιγοήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ είναι αρκετή για να αντιληφθεί κανείς τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η τεράστια δύναμη του απόδημου Ελληνισμού σ' αυτήν τη χώρα για να περιορισθούν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Η επιρροή που μπορεί να ασκήσει η ομογένεια στις πολιτικές αποφάσεις των κυβερνήσεων των ΗΠΑ αυξάνει συνεχώς, καθώς τα παιδιά των μεταναστών του '50 και του '60, εκτός από επιτυχημένοι επιχειρηματίες, βρίσκονται σήμερα στα κέντρα των αποφάσεων, ως βουλευτές, γερουσιαστές, καθηγητές πανεπιστημίων, δικηγόροι, στελέχη μέσων ενημέρωσης κ.ά., και μπορούν έτσι να είναι διαμορφωτές της κοινής γνώμης υπέρ της χώρας μας.

Παράλληλα, η μεγάλη οικονομική δύναμη των αποδήμων μπορεί να αξιοποιηθεί με πολλούς τρόπους, όπως α) δημιουργία ενός Ταμείου για εξαγορά ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, β) πραγματοποίηση επενδύσεων στη χώρα μας, γ) δημιουργία εξαγωγικών εμπορικών δικτύων, δ) οικονομική υποστήριξη ελληνικών ιδρυμάτων στον χώρο της Παιδείας και της Υγείας κ.ά. Ομως, όλα αυτά προϋποθέτουν ενδυνάμωση των δεσμών που συνδέουν τους απόδημους με την πατρίδα, ιδιαίτερα τους νεότερους, οι οποίοι έχουν γεννηθεί στις ΗΠΑ.

Το παράδειγμα των ισχυρών δεσμών του Ισραήλ με τους απανταχού ομογενείς του είναι χαρακτηριστικό. Τρόποι ενδυνάμωσης των δεσμών με την πατρίδα υπάρχουν πολλοί, όπως: α) φιλοξενία των νέων ομογενών στην Ελλάδα με οργανωμένο τρόπο από τα ΑΕΙ της χώρας μας, που θα συνδυάζει σεμινάρια για τον αρχαίο και σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό με τον τουρισμό, β) υποδοχή των ομογενών επενδυτών με ευνοϊκότερο καθεστώς στη χώρα μας, γ) οργανωμένες αποστολές επιφανών ομογενών στην Ελλάδα και αντίστοιχα Ελλήνων στις ΗΠΑ με στόχο τη δημιουργία στενότερων δεσμών μεταξύ τους κ.ά.

Το ζήτημα είναι ποιος θα οργανώσει την προσπάθεια ισχυροποίησης των δεσμών της χώρας μας με τα απόδημα παιδιά της. Το ελληνικό κράτος δυστυχώς δεν φαίνεται να μπορεί να αναλάβει τέτοιο έργο. Πρέπει οι επιμέρους φορείς, δημόσιοι ή/και ιδιωτικοί, όπως τα ΑΕΙ, οι δήμοι, οι επιστημονικοί σύλλογοι, οι ενώσεις των επιχειρηματιών κ.ά. να αναλάβουν δράση προκειμένου να ευδοκιμήσει αυτή η κρίσιμη για τη χώρα μας προσπάθεια.

 

Πηγή: To ΕΘΝΟΣ