Αρχική σελίδα » Προβολή νέων

Προβολή νέων

10.01.2011

Κυκλοφορία του βιβλίου "Η ελληνική εξωτερική και Ευρωπαίκή πολιτική από το 1990-2010" από τις εκδόσεις Σιδέρη και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
Αριθμός Είδησης: 9466681
Αθήνα, Ελλάδα 10/01/2011 11:16

"Η ελληνική εξωτερική και Ευρωπαίκή πολιτική από το 1990-2010". Βιβλίο με επιμέλεια του καθηγητή Γιάννη Βαληνάκη.

«Η ελληνική εξωτερική και ευρωπαϊκή πολιτική 1990-2010»τιτλοφoρείται το βιβλίο που επιμελήθηκε ο πρώην υφυπουργός Γιάννης Βαληνάκης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ι.Σιδέρη. Πρόκειται για ένα συλλογικό έργο 428 σελίδων από πανεπιστημιακούς ,που εξετάζουν κρίσιμα θέματα της τελευταίας δεκαετίας. Αναλύοντας τα δεδομένα της μεταψυχροπολεμικής περιόδου ο καθηγητής υποστηρίζει ότι «οι εθνικοί μας στόχοι προωθούνται ταχύτερα μέσα από την κατάλληλη ,κάθε φορά, χρήση της ευρωπαϊκής ασπίδας και του ευρωπαϊκού πολλαπλασιαστή ισχύος».

Τα θέματα που εξετάζει κάθε ερευνητής αποτελούν συνοπτικά δοκίμια όχι μόνο για τα φοιτητικά αμφιθέατρα, αλλά και χρήσιμα κείμενα για τον σκεπτόμενο Έλληνα πολίτη που, ειδικά στις σημερινές συνθήκες διεθνούς-ευρωπαϊκής κρίσης , νοιώθει την ανάγκη να μυηθεί στον γνωστό-άγνωστο κόσμο της διπλωματίας. Εκτός από τα δύο πρώτα κεφάλαια με τίτλο «Η διαμόρφωση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» και «Από τον Ψυχρό Πόλεμο στη Νέα Εποχή» ,που φέρουν την υπογραφή του επιμελητή καθηγητή ,τα άλλα αφορούν τα εξής «αιώνια» και ταυτόχρονα καυτά ζητήματα:

Οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας (Ε. Φωτίου), «Το Κυπριακό ζήτημα» ( Ε. Χατζηβασιλείου), «Ελλάδα κα Δυτικά Βαλκάνια» (Σ. Σέρμπος), «Οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ» (Κ. Υφαντής),«Οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας» (Θ.Γ .Τσακίρης), «Οι σχέσεις Ελλάδας-Μέσης Ανατολής» (Μ.Σκορδέλη), «Οι σχέσεις Ελλάδας-Ασίας» (Α.Χριστόπουλος), «Η Ευρωπαϊκή πολιτική της Ελλάδας» (Π.Κ.Ιωκειμίδης), «Η Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και η Ελλάδα» (Μ.Σκορδέλη), «Η Κοινή Αγροτική Πολιτική και Η Ελλάδα» (Ν.Μαραβέγιας-Γ.Δούκας), «Η Κοινή Νομισματική Ένωση και η Ελλάδα» (Π.Λιαργκόβας), «Ο κοινοτικός προυπολογισμός, η Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Πολιτική και η Ελλάδα» (Π.Λιαργκόβας), «Η Ελληνική πολιτική Ασφάλεια στον τομέα του ελληνικού φυσικού αερίου στο πλαίσιο των Ευρω-Ρωσικών ενεργειακών σχέσεων» (Θ.Γ.Τσακίρης), «Η Μεταναστευτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ελλάδα» (Ε.Λαζάρου), «Η Πολιτική γειτονίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ελλάδα» (Γ.Τσαντούλης), «Η Θαλάσσια πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ελληνική Εξωτερική Πολιτική» (Α.Ζερβάκη), «Η Προεδρία της Ε.Ε. στο πλαίσιο της Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκής Πολιτικής της Ελλάδας» (Θ.Κούκης).

Ιδιαίτερα επίκαιρο είναι το κεφάλαιο που αφορά τη μεταναστευτική πολιτική όπως καθορίσθηκε από τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Η μεγάλη μεταρρύθμιση είναι η επέκταση της «κοινοτικής μεθόδου» σε όλα, σχεδόν, τα θέματα της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων, που ανήκουν πλέον στο λεγόμενο «χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης». Το άρθρο 63 της μεταρρυθμιστικής Συνθήκης ορίζει η : «Η Ένωση αναπτύσσει κοινή μεταναστευτική πολιτική, η οποία έχει ως στόχο να εξασφαλίσει ,σε όλα τα στάδια, την αποτελεσματική διαχείριση των υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν μόνιμα στα κράτη-μέλη, καθώς και την ενισχυμένη πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης και της εμπορίας ανθρώπων και την καταπολέμησή της».

Με την αύξηση των διαταραχών του διεθνούς συστήματος, αναφέρει η ερευνήτρια Ε.Λαζάρου,(πόλεμοι, φτώχεια, κλιματικές αλλαγές) η Ελλάδα έχει γίνει πύλη εισόδου προς την Ευρώπη από λαθρομετανάστες προερχόμενους από την Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Σύμφωνα με καταγεγραμμένα στοιχεία από την Ελληνική Αστυνομία, μόνο το 2007 ήλθαν στη χώρα μας 112.364 παράνομοι μετανάστες. Μόλις το Μάιο του 2010, μετά από διαπραγματεύσεις, υπογράφτηκε διμερής συμφωνία για την επαναπροώθηση προς την Τουρκία των παράνομων μεταναστών. Κάθε εργασία περιλαμβάνει μια πλούσια ελληνική και ξενόγλωσση βιβλιογραφία.

Ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet ο Γιάννης Βαληνάκης, μετά την εμπειρία του στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής ,όντας αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα (2004-2009), επανέρχεται στο επιστημονικό έργο με επίκεντρο το δημόσιο διάλογο για τη διακυβέρνηση της Ένωσης σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.

Κώστας Μαρδάς